Puglia

Eind mei zijn we 2 weken naar Puglia geweest. Dit is een provincie in de hak van de laars van Italië. We hebben in de omgeving van Lecce, Locorotonda, Matera en Gargano overnacht en van daaruit rondgezworven langs mooie plekjes die ik in de maanden daarvoor had verzameld en uitgezocht.

Salento

We zijn onze reis door Puglia begonnen in Lecce. En van daaruit een tour gemaakt via de oostkust en geëindigd in Gallipoli. We hebben overnacht in A Casa di Marley.

Brindisi en Ostuni

Op weg naar de Val 'd Itrea, die bekend staat op z'n bijzondere huisjes, hebben de Brindisi en Ostuni bezocht.

Valle d' Itria

In het hart van Puglia bevindt zich de meest beroemde vallei van de regio: de Valle d’Itria. Deze roem heeft de Valle d’Itria te danken aan de talloze, betoverende trulli die je er kunt vinden: witte huisjes met een kegelvormig dak. De ‘hoofdstad’ van de trulli is Alberobello, waar het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes waarlangs meer dan duizend traditionele trulli staan.

Monopoli en Polignano a Mare

Vanuit ons overnachtings adres Residenza Di Nonna Giulia in Tagoro hebben we een dagtrip gemaakt naar de kust en deze 2 stadjes bezocht.

Matera

Matera is een dorpje gelegen aan de rand van een ravijn in de regio Basilicata. Het is bekend vanwege het Sassi-gebied met grotwoningen in de Gravine di Matera. Tot voor kort waren deze grotten een plaats van extreme armoede en achteruitgang. Wij verbleven in één van de grotwoningen met een geweldig uitzicht. Voor mij was Matera DE reden om naar deze streek van Italië te gaan. 

Castelmezzano

Castelmezzano en Pietrapertosa, zijn de hoogst gelegen dorpjes van Basilicata. Wij hebben vanuit Matera alleen de eerste bezocht. De weg terug naar Matera in het pikdonker was voor ons reden om de ander te laten schieten.

De spectaculaire hoge ligging midden in de natuur van de Dolomiti Lucane maakt deze uithoek van Basilicata tot een fascinerende plek.

Trani en Villa Basso

Door het glooiende landschap zijn we van Matera, via Trani naar ons volgende adres gereden. Het Palazzo van Maria is een uitstekende uitvalsbasis om het schiereiland Gargano te ontdekken.

Vieste

De bekendste kustplaats en tevens de hoofdstad van de Gargano is Vieste. Het is een zeer fotogeniek stadje, dankzij de spectaculaire ligging, op rotsen die tot ver in zee reiken. Het middeleeuwse centrum is een wirwar van steegjes, waar de geur van zilte zeelucht en kruidige tomatensaus waait.

Vico del Gargano en Peschici

Vico del Gargano is een van de lieflijke dorpjes op het schiereiland Gargano, in het noorden van Puglia.


Uit de rotsachtige bergen van de Gargano is Peschici ontstaan. Recht boven de zee domineert de stad het omringende landschap in het noorden van Gargano, waar zo ver het oog reikt groene Aleppo dennenbossen kunnen worden gezien afgewisseld met brede gouden baaien. Peschici is opvallend met zijn smalle straatjes in het oude centrum en de typische witte gebouwen met grijze koepel daken. De stad wordt beschouwd als ‘de parel van de Gargano‘ en is onder italianen bekend om zijn geweldige parelwitte zandstranden.