Voorbeelden

Compositie

Tijdens een workshop ga je zeker dingen leren zien die je compositie beter maken. Voor het "indelen" van je foto kun je een paar regels gebruiken. Eén ervan is dat je je onderwerp het beste uit het midden kunt plaatsen.

Foto 1

Hier is de paal bewust aan de linker zijde geplaatst. Onbewust kijken Europeanen het prettigst van links naar rechts.

Foto 2

Met de paal in het midden lijkt het alleen om de paal te gaan. Terwijl deze alleen is toegevoegd om het "lege" strand te breken en diepte te geven aan de foto.

Foto 3

Rechts uit het midden plaatsen kan ook. Bij deze foto loopt de duinenrij daardoor mooi wegPolarisatiefilter

Een ander iets wat je foto's van landschappen snel mooier maakt is het gebruik van een polarisatie filter. Het doet ongeveer hetzelfde als een Polaroid zonnebril. Alleen kun je de intensiteit instellen met het filter. Het maakt de kleuren intenser en lijkt de wolken grijpbaar te maken. Maar net als bij een zonnebril heeft het alleen zin om het filter te gebruiken als de zon schijnt.


Foto 1

Bij deze foto is er geen filter gebruikt en ook niets bewerkt.

Foto 2

Hier is het polarisatiefilter gemonteerd. De intensiteit is hier minimaal ingesteld.

Foto 3

Hier heb ik de intensiteit van het polarisatiefilter naar maximaal gedraaid.Belichting

Zonder het goede licht kan ook een goede fotograaf er geen mooie foto van maken. Het zit niet in de duurdere camera, of in de kennis van de instellingen maar vaak in een beetje geduld of juist snel toeslaan. Tuurlijk helpt het om de juiste instellingen te kiezen. Maar op beide foto's hieronder is dat zo, en toch is er een groot verschil. Even wachten tot de zon weer achter een wolk vandaan kwam was genoeg.